ROTTERDAM

Weena 723 - C7.077
3013AM Rotterdam
Tel: + 31 (0)10 437 22 69
E-mail: info@agendum.nl

Ons werk

Ons werk

AMSTERDAM

100% Digitaal: maximale efficiëntie

De gemeente Amsterdam loopt al jaren voorop als het gaat om digitaal handhaven van parkeerrechten. Al in 2008 werd het mobiel handhaven geïntroduceerd met de scanauto van SCANaCAR en het platform van Agendum. De handhaaforganisatie van Amsterdam, Egis, hanteert inmiddels een volledig digitaal parkeersysteem. Alle parkeervergunningen zijn digitaal en parkeerders kunnen alleen nog maar betalen via belparkeren of bij de parkeerautomaat door het kenteken van de auto in te voeren. Voordeel is dat het fraudegevoelige parkeerkaartje of vergunning niet meer achter de autoruit hoeft te worden gelegd.

Sinds 2014 is het laatste deel van de digitaliseringslag voltooid: de papieren bon achter de ruitenwisser is verleden tijd. De naheffingsaanslag wordt naar het huisadres verstuurd, zoals dat nu ook al gebeurt bij snelheidsovertredingen. Het gehele handhaafproces verloopt geautomatiseerd via het Agendum platform SCANMAN: van het controleren van de kentekenplaten tot het genereren van de naheffing. Het handhaafproces in Amsterdam is niet alleen door het scannen van auto’s vele malen efficiënter geworden; ook het gericht aansturen van de handhavers op basis van real-time informatie draagt daar aanzienlijk aan bij.

UTRECHT

Efficiency door dubbele toepassing scanauto

De bereikbaarheid van de stad en van de binnenstad zijn belangrijke onderwerpen voor de gemeente. Utrecht maakt al enige tijd gebruik van mobiel handhaven. Het doel is tweeledig: enerzijds om het handhaven op parkeren efficiënter uit te voeren en anderzijds om effectief de milieuzone te handhaven.

De milieuzone is van toepassing in het centrum en het Jaarbeursgebied. Alleen minder vervuilende vrachtauto’s en vrachtauto’s met een ontheffing mogen het gebied inrijden. Binnen het gebied worden daarom de kentekens van de vrachtauto’s gescand en door Agendum automatisch gecontroleerd op de aanwezigheid van de noodzakelijke ontheffing. De eigenaren van vrachtauto’s zonder ontheffing ontvangen via het Centraal Justitieel Incassobureau een boete.
Utrecht gebruikt daarnaast een applicatie van Agendum waarmee het aantal geparkeerde auto’s goedkoper en beter geteld kan worden. Door deze applicatie in te zetten tijdens het handhaven is de gemeente dubbel efficiënt.
Tevens gebruikt Utrecht de INFOMAN rapportages van Agendum voor de aansturing en de verantwoording van het totale handhavingsproces.

Agendum werkt hier intensief samen met partner Sigmax. Voor de koppeling aan hun oplossing CityControl zijn dus geen extra investeringen voor PDA-systemen nodig.

LONDEN

Hogere betalingsgraad

Digitaal parkeerhandhaven met het platform van Agendum en scanvoertuig wordt nu ook in een aantal Londense boroughs toegepast. Hoofddoel is om efficiënter te handhaven waardoor kosten worden verlaagd terwijl de productiviteit stijgt.
Een ander belangrijk voordeel van digitaal handhaven met het scanverwerkingsplatform is de hoeveelheid waardevolle informatie die tijdens het proces wordt verzameld. Met de uitgebreide webbased rapportage tool van Agendum heeft de handhaaforganisatie gedetailleerd inzicht in de productiviteit en de resultaten van het proces en kan zij het beleid verder verbeteren.

SCHIEDAM

Handhaving met scanscooter

In Schiedam zijn er zo’n 5.500 betaalde parkeerplaatsen. Sinds 2014 maakt de parkeerhandhaving van de gemeente gebruik van digitaal handhaven met het SCANMAN platform van Agendum.

Vanwege het relatief kleine handhaafgebied is gekozen om de kentekens van geparkeerde auto’s te scannen met een scanscooter (geleverd door SCANaCAR).

Het handhaafproces is vele malen efficiënter geworden, doordat de handhavers uitsluitend nog de auto’s controleren waarvan in de database geen parkeerrecht is geregistreerd. Dit scheelt veel onnodige controles.